1956 - på rømmen, dåpen og Prinsdal

Til min mamma

Tøff: You talkin’ to me? Hos Momo og Bipan i Mosseveien 241. En kleshenger, en hatt og et tørkle - og vips fastslår fantasien at man er cowboy … ish. (Foto: Sigrid Tholander)

Året da min mor tok Jakob og meg med seg på toget fra Simrishamn til Oslo, og flyttet ut av et ekteskap, og ganske hurtig inn i et nytt. Den første tiden bodde vi hos min mormor og morfar på Ljan. Det var kaldt ute og savn inne for en gutt på tre og et halvt. Etter hvert flyttet vi på nåde inn i leiligheten til min stefarfar på Tåsen. Jeg husker at butikken der hadde en apekatt på det lave taket ved inngangen. Jeg husker også at jeg forsøkte å rømme til min far, og ble tatt hånd om av fremmede voksne på Sognsvannsbanen som lurte på hvor den karen skulle.

Jeg skjønte ikke hva jeg hadde satt i gang. Så da min mor knuget meg inntil seg mens tårene rant, syntes jeg sannelig hun overdrev. Jeg ville mye heller lese i Donald.

Da mine foreldre var kunstnerbohemer (og hengte juletreet oppned fra kjøkkentaket), ble jeg ikke døpt - og var dermed å regne som frifant uten kristenmannsblod. Dette ble det imidlertid en ordning på nå, da min stefars familie på det mest instendige forlangte kristen dåp.

Stefarfar lå for døden på et mørkt soverom med gardinene trukket stramt for. Han hadde smerter og var i et forferdelig humør når han fikk øye på meg. Byttingen. Han gneldret og kjeftet og og gjorde det på alle måter klart at jeg var uønsket. Han skremte meg. Den skallede skyggefiguren der inne i mørket. Det luktet innestengt og fremmed. Det var et hjem uten glede.

Slik gikk det til at jeg ble gutten som husket sin egen dåp, jeg gikk opp til døpefonten på egne ben, fire år gammel, preget av stundens alvor, og ble våt i håret, akkurat som lille Jakob på ti måneder. Han ble døpt Friis, og jeg Calmeyer. Det siste fordi min stefarfar nektet min stefar å adoptere meg og gi meg navnet Friis. Den navneforandringen kom ikke til før min stefarfar var død.

Dåpsattesten: Jeg husker dåpen godt. Navnet mitt ble ropt opp, og så gikk jeg ned midtgangen og frem mot døpefonten på egne ben. Et høytidelig øyeblikk. Senere oppdaget jeg at presten bokstaverte dåpsdatoen feil, 56 er bokstavert sekstifem. Fort gjort.

Det var kanskje praktisk å gjøre meg til en Friis. Skilsmissebarn var ikke vanlig i Norge på 50-tallet. Problemet var bare at jeg tystet. Jeg var stolt av min far kunstmaleren som bodde i sagalandet Skåne. Ikke alle barna tok det så pent. Det toppet seg i en skoletime i første klasse da læreren nettopp hadde informert oss om at vi hadde to fedre, vår kjødelige far og Jesus. Jeg rakte opp hånden og utbasunerte stolt at jeg hadde tre: Jesus, Aage og Gösta. Det ble juling i skolegården etterpå.

Så gikk det som det måtte gå, tenkte nok mine “Hva sa vi?”-besteforeldre, da den fortapte datter vendte tilbake som mor til to barn av forskjellige fedre, og alle sine drømmer og planer i knas. De første ukene var ikke enkle. De tre første bildene er fra den perioden. Så fikk hun og stefar Aage napp på Nedre Prinsdals vei 62D, og vi flyttet inn i vår halvdel av svenskehuset. Engen med gård og stabbur ble kalt “lillejordet” og var en yndet lekeplass både sommer og vinter. Rød sirkel rundt vår bolig. Russebilen tilhørte min onkel Jørgen, og passasjer er Kari Kleivan, den første jeg ble kjent med på Prinsdal. Trehjulsykkelen fikk jeg av min pappa. Sendt fra Sverige. (Flyfoto: Otto Hansen / Widerøes Flyselskap. Øvrige bilder: Sigrid Tholander)

1956 ble et kaotisk år for meg, naturlig nok. Vi havnet på Prinsdal til slutt, og begynte å bygge en barndom der. Samtidig skjedde altså Elvis ute i den store verden, uten at jeg husker noe av det, og det var opptøyer i Oslo da "Rock Around The Clock" ble satt opp på kino. Tittellåten hadde vi på 78-plate, og min mor spilte den ganske hyppig. Den var lett å forholde seg til for en 4-åring. Verre med jazz og klassisk, som nok ble satt høyere av min bohemmor.

Det forekom enkelte formiddager at hun satte på melankolsk musikk, og ble tankefull og vemodig. Da kunne hun se på meg med et gåtefullt blikk og smile trist. Noen ganger løp en tåre ned kinnet hennes. Da klemte hun meg inntil seg og sa stille “Å, Yane …” Hun kalte meg Yane når hun ble slik. Da visste jeg at hun tenkte på mannen hun hadde forlatt, og som hun aldri sluttet å elske. Jeg var den eneste hun kunne dele det med.

Når disse øyeblikkene oppstod, fikk jeg lyst til å gråte.

Så velter rock’n’rollen inn i verden, og Elvis blir gud. Den lett tilårskomne og kvapsete Bill Haley hadde neppe ventet å bli popstjerne, men det ble han. Selv min mor hadde “Rock Around The Clock”. På 78 til og med.

Rocken kommer: Opptøyer i Oslo da “Rock Around The Clock” ble satt opp på kino.

Spillelisten på Spotify heter "1956 England NME Complete" og inneholder alle singlene som debuterte på TOP 30 i New Musical Express det året. En kolossal mengde hits, kronologisk plassert. Søk på "1956 England NME Complete" eller klikk på linken ovenfor.

Skjedde i 1956:

1. januar – Sudan blir selvstendig stat.

16. januar – Den egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser lover å gjenerobre Palestina.

13. februar – Indonesia trer ut av unionen med Nederland.

15. februar – Urho Kekkonen president i Finland.

16. februar – Underhuset i det britiske parlamentet vedtar å oppheve dødsstraff.

22. februar: Elvis Presley kommer inn på hitlistene for første gang med låta «Heartbreak Hotel».

24. februar- Finn Gustavsen ekskluderes fra AUF.

2. mars – Marokko erklærer seg selvstendig fra Frankrike.

20. mars – Tunisia blir selvstendig.

23. mars – Pakistan blir islamsk republikk.

9. april – Human-Etisk Forbund blir stiftet.

2. mai: Jarlsbergosten blir introdusert.

4. mai – Opprør mot kineserne i Tibet.

21. mai: Atomprøvesprengning: I Stillehavet blir Bikiniatollen nesten tilintetgjort av den første sprengningen av en hydrogenbombe foretatt over bakken.

24. mai – Melodi Grand Prix arrangeres for første gang, under navnet Eurovision Song Contest. Sveits vinner den første finalen.

26. juli – Suezkrisen: Egypt nasjonaliserer Suezkanalen.

18. august – Kommunistpartiet erklæres ulovlig i Vest-Tyskland.

15. september – Det amerikanske skipet SS «Pelagia» går ned 40 km SSV av Skomvær fyr. 32 mennesker omkommer.

20. september – Rockeopptøyer i Oslo etter premiere på filmen «Rock Around the Clock».

12. oktober: Den første norskproduserte bilen Troll i Telemark.

22. oktober – Statskupp i Honduras.

24. oktober – Opprør i Ungarn.

29. oktober – Suezkrisen: Israelske tropper angriper Egypt. Gaza og store deler av Sinai erobres innen 8 dager.

31. oktober – Suezkrisen: Storbritannia og Frankrike bomber mål i Egypt.

4. november: Sovjetiske styrker angriper Ungarn.

5. november – Suezkrisen: Britiske falskjermsoldater tar brohoder i Egypt.

6. november – Suezkrisen: Storbritannia invaderer sonen omkring Suezkanalen («kanalsonen»).

7. november – Suezkrisen: Våpenhvile i Egypt.

9. desember – Ungarns sovjet-innsatte regjering innfører unntakstilstand, standrett og interneringsleire.

FREDSPRISEN

Ingen pris utdelt

SKØYTE-VM PÅ BISLETT 11. OG 12. FEBRUAR 1956:

Sovjets Oleg Gontsjarenko blir mester, og det er trippel sovjetisk. Torstein Seiersten beste nordmann på 4. plass, bare et halvt 10 000 meter-sekund fra pallen. Kupper’n på 7. plass.

HOLMENKOLLEN 24.-26. FEBRUAR 1956

Vinnere: Hallgeir Brenden, Norge (15 km), Arvo Viitanen, Finland (50 km), Sverre Stenersen, Norge (kombinert), Antti Hyvärinen, Finland (hopprennet) og Sonja Edström, Sverige (10 km kvinner).

NORSK FOTBALL

Skeid norgesmester etter å ha slått Larvik Turn 2-1 i cupfinalen.

Larvik Turn seriemester etter å ha slått Fredrikstad 3-2 i seriefinalen.

ENGELSK FOTBALL

Manchester United seriemester.

Manchester City vinner FA cupfinalen, slår Birmingham 3-1.

Julen 1956: Fire år og fortsatt for liten for Tarzan.

Forrige
Forrige

Julepolitiet formaner

Neste
Neste

1964 - plateomtalene