1952-1953: Porsgrunn, Skåne, Mosseveien og Blåmann

Man husker ingen ting fra sine første leveår. Jeg kan riktignok skrape frem ørsmå fragmenter av noe som jeg kanskje erindrer eller kanskje er blitt fortalt. Blant annet fødselsdagen da jeg tok feil glass med Cola, og fikk i meg noen skarpe slurker av en drink, og datt på baken mens jeg utbrøt "Sett på maken. Sett på maken." Men jeg må minst ha fylt 3 den gangen. Fylla hadde uansett skylda.

KJÆRLIGHET: Hos mormor og morfar på Ljan i 1953. Hunden Jakkos kjærlighet var grenseløs, og han overlot tålmodig kurven sin til meg. (Foto: Sigrid Tholander)

1952 var det store Hjallis-året. Olympiaden kom til Oslo, og Hjallis forsynte seg grovt av gullet. Bare noen uker senere ble han verdensmester også. Jeg var ikke født, men på gang. Derfor hastet det å gifte seg for min mor og hennes kjæreste Gösta. De hadde lagt grunnlaget på tampen av 1951, og nå var det om å gjøre å få det praktiske gjort.

Bryllupet ble holdt hos mine besteforeldre i Mosseveien 241. Da min mormor slett ikke godkjente bohemerier og kunstmalere med skjeggkvast, ble det ingen minnerik stund for de to. Min mormor unngikk behendig å fange min far med kameraobjektiver, nesten samtlige eksponeringer er av bordet, oppdekningen, kransekaken og noen av min mor. Gösta dukker bare opp på ett foto, det som ble tatt etter at min mor drevet av rettferdig harme, forlangte at det ble tatt et ordentlig foto av brudeparet. Og boms satt de i sofaen. Min mormor tok bildet, men sørget for at det ble grundig uskarpt. Det er alt man har.

Til venstre: Bruden, tydelig preget av stundens alvor og sin mors motstand mot brudgommen. Til høyre: Arbeiderbladets VG-forsiden noen måneder senere, dagen da jeg ble født, onsdag 13. august 1952.

Spilleliste 1952-1953

Dette er som ble spilt i de tusen britiske hjem da jeg kom til verden. Spillelisten på Spotify heter "1952-53 England NME Complete" og inneholder alle singlene som debuterte på TOP 12 i New Musical Express de årene. En kolossal mengde hits, kronologisk plassert, enkelt tilgjengelig i boksen under.

Jeg kom til verden på Rikshospitalet 13. august 1952. Det er som de fleste vet, de keivhendtes dag, kvinnedagen (i Tyrkia) og ikke minst Filet Mignon-dagen (i USA). Og jeg var ikke alene om denne bursdagen. Samme dag som jeg pludret og puppet på Rikshospitalet feiret Fidel Castro sin 26 årsdag mens han rekrutterte soldater til revolusjonsgarden, og Alfred Hitchcock fylte 53, og var i gang med innspillingen av sin film noir "I Confess" med Montgomery Clift i hovedrollen. Jeg havnet etter noen dager i Porsgrunn, hvor min mor og far holdt hus. For hennes del begynte livet som mor og husmor med skrøpelige midler, og for ham livet som fabrikkarbeider (på Herøya) og familieforsørger.

MIN MOR: Min mor Karin var 21 da hun fikk meg. Her fotografert hos Momo og Bipan (som jeg kalte mine besteforeldre) på Ljan i 1952. (Foto: Sigrid Tholander)

Det kunne ikke gå i lengden. Så de flyttet til Skåne hvor det skulle være optimale forhold for kunstnere og bohemer. Det var det jo ikke. Men de forsøkte. Hadde bare vintrene ikke vært så kalde, og spiskammeret så tomt.

Ute i verden var det ene landet etter det andre begynte å sprenge atombomber. Det var det neste nye. Det samme var Englands dronning, Elizabeth, som ble kronet i 1953 og eide verdensnyhetene for en stund. Hun var vakker som en Hollywood-stjerne.

Til venstre: Dronning Elizabeth, ble dronning i februar 1952, kronet i 1953. Foto: Dorothy Wilding. Til høyre innfører onkel Jørgen meg i sykkelvedlikeholdets magiske verden. Mosseveien 241, mitt andre hjem i starten av livet. (Foto: Sigrid Tholander)

I Tyskland gjæret det, men forsøket på opprør mot de kommunistiske myndighetene i øst, ble øyeblikkelig slått ned av sovjetisk panser. Verden fikk en vekker i Berlin.

Det begynte også å gjære i Indokina. Den franske kolonimakt var i ussel forfatning, mistet Kambodsja og ble utsatt for stadige tilbakeslag i Vietnam. CIA holdt skarpt øye med situasjonen. Graham Greene kom til dekket bord da han skrev "The Quiet American".

Populærmusikken var overvektig, krigsgusten og svulstig. Jeg tror mine foreldre foretrakk jazz og kommunisme. Det var skyer i horisonten. Autoritet, byråkrati og dobbeltmoral kom sivende, pyntet i de flagrende gevantene til Elander- og Gerhardsens fremtidsutopier. Man trengte å få være ung. Men det fantes ingen ungdom. Den var ikke definert ennå.

Jeg var mye hos mine besteforeldre i mine første leveår. Det skjønner jeg av alle fotografiene som min mormor etterlot. Hun og bestefar finansierte nok de stadige togbillettene mellom Simrishamn og Østbanen. Min mor hadde det ikke så enkelt. Kjærlighet er ikke alt du trenger, John Lennon visste godt at det han sang var noe ordentlig vrøvl. I Skåne i 1953 trengte et ungt par penger. Til mat, husvære, varme og farvetuber. Så enkelt var det. Og så komplisert.

Jeg så plutselig dette så klart første gang jeg leste Jens Bjørneboes "Blåmann".

Til venstre: Mount Everest-heltene Edmund Hillary og Tenzing Norgay. Til høyre: Jens Bjørneboes debut-roman. Den begynte sitt liv som et teaterstykke som ingen ville sette opp. “Blåmann” kom i 1959.

DETTE SKJEDDE OGSÅ

1952:

6. februar – Prinsesse Elizabeth ble britisk dronning etter sin fars død.

15. februar – vinter-OL åpner i Oslo.

17. februar – Hjalmar Andersen blir olympisk mester på 5000 meter skøyter i Oslo, Norge.

18. februar – Hjalmar Andersen blir olympisk mester på 1500 meter skøyter i Oslo, Norge.

19. februar – Hjalmar Andersen blir olympisk mester på 10000 meter skøyter i Oslo, Norge. Norge vinner flest medaljer (16), og flest gullmedaljer (7).

21. februar – Mange unge og studenter blir drept av politiet da de krever anerkjennelse av bengali som nasjonalspråk i Øst-Pakistan.

29. februar – New Yorks fotgjengere får et eget lyssignal på Times Square. Ordene «Walk» og «Don't Walk» i grønt og rødt lys regulerer overgangene.

10. mars – Fulgencio Batista foretar et kupp på Cuba.

16. mars – Offisiell nedbørsrekord: 1870 mm på et døgn i Cilaos på Réunion.

20. mars – Det amerikanske senatet godkjenner en fredsavtale med Japan.

28. april – San Francisco-traktaten trådte i kraft, og den amerikanske okkupasjonen av Japan opphørte.

2. mai – Verdens første faste jetflyrute åpnes mellom London og Johannesburg.

4. juli – Oscar til Thor Heyerdahl for Kon-Tiki-filmen.

23. juli – Militærkupp i Egypt.

25. juli – Den europeiske kull- og stålunionen trer i kraft.

1. september - Rasjonering av kaffe og sukker oppheves.

1. oktober – Valg på nasjonalforsamling i Japan.

3. oktober – Storbritannia sprenger sin første atombombe utenfor Australia.

31. oktober – USA sprenger verdens første hydrogenbombe i Stillehavet.

24. november – Folketeateret åpnes i Oslo.

Mitt liv som pjokk: Sommerverandaen til mormor og morfar på Ljan, med utsikt Bunnefjorden og myriader av seilbåter. Min mors personlige pute er tydelig merket med navn. Jeg aner ikke hvor den anden er i dag. (Foto: Sigrid Tholander)

NOBELS FREDSPRIS
Albert Schweitzer (men utdelt i 1953).

BØKER
Jens Bjørneboe – Før hanen galer
Ernest Hemingway – The Old Man and the Sea
John Steinbeck – East of Eden

HOLMENKOLLEN 6. – 9. MARS 1952
Vinnere: Hallgeir Brenden, Vestre Trysil (18 km), Magnar Estenstad, Leik (50 km), Gunnar Gundersen, Frisk (kombinert), Arnfinn Bergmann, Freidig (hopprennet).

SKØYTE-VM PÅ HAMAR 1.-2. MARS 1952
Hjallis suveren verdensmester, over to tidspoeng foran Parkkinen. Ivar Martinsen på 3.

NORSK FOTBALL.
Sparta blir Norgesmester (cupmester) i fotball etter å ha slått Solberg 3–2 i finalen.
Fredrikstad blir seriemester i fotball etter å ha slått Brann 3–1 i seriefinalen.

ENGELSK FOTBALL
Manchester United blir seriemester.
Newcastle vinner FA-cupen etter å ha slått Arsenal 1-0 i finalen.

PANSER MOT STREIKENDE: Streikende arbeidere blir møtt med sovjetiske stridsvogner i Berlin i 1953. (Foto: Reddit)

1953:

7. januar – President Harry Truman avslører at USA har utviklet en hydrogenbombe.

13. januar – Marskalk Josip Broz Tito blir utnevnt til president i Jugoslavia.

19. januar – Øst-Berlin blir en del av den sovjetiske okkupasjons-sonen i Tyskland

31. januar – 130 mennesker omkommer da fergen «Princess Victoria» synker i Irskesjøen.

2. februar — Flom i Nederland etter at dikene bryter sammen under en voldsom springflod. 1500 omkommer og 100 000 må evakueres. Store jordbruksarealer ødelegges.

5. februar — Filmen Peter Pan har premiére i New York.

11. februar — Sovjetunionen bryter alle diplomatiske bånd til Israel.

21. februar — Francis Crick og James D. Watson kartlegger strukturen i DNA-molekylet.

5. mars – Josef Stalin dør.

6. mars – Georgij Maksimilianovitsj Malenkov overtar som sovjetisk statsminister etter Stalins død.

18. mars – Et jordskjelv rammer vestre Tyrkia. 250 mennesker omkommer.

26. mars – Jonas Salk annonserer sin vaksine mot polio.

29. mars – Danmark får ny grunnlov. Parlamentarismen blir grunnlovfestet, Folketinget får bare ett kammer, Folketingets medlemmer får rett til å kreve folkeavstemning, kvinnelig arverett til tronen innføres og Grønland blir en del av kongeriket Danmark med representasjon i Folketinget.

7. april – Den svenske viseutenriksminister Dag Hammarskjöld blir ny generalsekretær i FN.

11. april – Norges okkupasjon av Tyskland avsluttes formelt.

20. mai – En ny russiskbygget MIG-jager fra det polske flyvåpen lander på Bornholm.

29. mai – Edmund Hillary og Tenzing Norgay er de to første som vellykket klatrer til topps på Mount Everest.

1. juni – De første Festspillene i Bergen åpner.

2. juni – I Storbritannia krones Elisabeth II til dronning

16. juni – Arbeideroppstand i Øst-Berlin mot den østtyske regjeringen

17. juni – Oppstanden i Øst-Berlin blir knust av sovjetiske stridsvogner

27. juni – Joseph Laniel blir statsminister i Frankrike.

28. juni – Voldsomme oversvømmelser i Japan.

27. juli – Koreakrigen: Avtale om våpenhvile tar til å gjelde.

11. august – Jordskjelv i Hellas. Mer enn 1000 omkommer.

11. september – Forbrukerrådet opprettes.

13. september – Nikita Khrusjtsjov blir ny førstesekretær i Sovjetunionen.

15. oktober – Qibya-massakren utført av israelske styrker under ledelse av Ariel Sharon i den palestinske landsbyen Qibya på Vestbredden .

9. november – Kambodsja blir selvstendig (fra Frankrike).

25. desember – En stor Viet Minh-offensiv i julen deler i praksis Indokina i to.

NOBELS FREDSPRIS
Albert Schweitzer for 1952 og George Catlett Marshall for 1953.

HOLMENKOLLEN 26. FEBRUAR – 1. MARS 1953
Vinnere: Veikko Hakulinen, Finland (18 km og 50 km), Heikki Hasu, Finland (kombinert) og Otto Austad, Norge (hopprennet).

SKØYTE-VM 14.-15. FEBRUAR, HELSINGFORS
Sovjets Oleg Gontsjarenko blir verdensmester, Sverre Haugli beste nordmann på 5. plass. Hjallis deltar ikke da han har tatt seg et hvileår.

ENGELSK FOTBALL
Arsenal seriemester
Blackpool FA-cupmester etter å ha slått Bolton 4-3 i finalen.

NORSK FOTBALL
Larvik Turn blir seriemester i fotball etter å ha slått Skeid 3-2 i seriefinalen.
Viking blir Norgesmester (cupmester) etter å ha slått Lillestrøm 2-1 i finalen.

Den første julen: Fire generasjoner, og bare en mann - selveste meg. Min mormor, min mamma og min oldemor julen 1952, Mosseveien 241 på Ljabru. (Foto: Reidar Tholander)

Sjeldent: Det eneste brudebildet som ble tatt av min mor og min far. Mormor var slett ikke begeistret for skjeggete kunstnertyper og skalv med vilje på hånden da hun knipset. (Protestfoto: Sigrid Tholander)

Og vi glemmer ikke Tarzans julenummer, gjør vi vel? Selv om jeg var alt for liten til å vite at de fantes.

Forrige
Forrige

1985 - Fyllikene på Orientekspressen (legendarisk)

Neste
Neste

1966 - Plateomtalene