1954 - Krøller, tanter og Ole Aleksander Fillebom-bom-bom

Det første ordentlige barneåret mitt - i den forstand at jeg kunne gå og springe og snakke og bedåre voksne damer med mitt strålende uskyldsblikk og mine viltre krøller. Nesten alltid blid - og en mester på potte. Erindringene fra året er dessverre dunkle og svevende. Jeg vet vi bodde i Skåne og at innkomsten til min pappa, kunstmaleren, var mager, og at det kunne vanke tilskudd fra omsorgsfulle bondefamilier i nabolaget.

Donald hadde allerede gjort sin entré. Jeg elsket det bladet. Jeg elsket å sitte på potte også. Var skikkelig god … og nesten alltid blid. (Foto: Sigrid Tholander)

Min mor, som var like malerutdannet som ham, la vekk sine pensler, hun hadde hendene fulle med meg. Faktisk skulle hun ha hendene fulle med den ene etter den andre av sine guttebarn helt til vi passerte 1970, og hun så smått begynte å male igjen. Da var hun blitt en frustrert husmor i Bærum som ikke lignet på noe av det hun hadde villet bli da hun var en ung bohem med en vakker bohemkjæreste som het Gösta.

Så i 1970 startet endelig fase 2 i kunstmaleren Karin Friis' (tidligere Calmeyer, og enda tidligere Tholanders) liv. Og den fasen varte livet ut. Men det er en annen historie. I 1954 ga hun sakte opp, og innfant seg med den tids kjønnsroller - som også gjaldt blant bohemene.

Vi spiste grus og kråker. Og det trekkfulle huset duftet av linolje og terpentin, og gjenlød av hundebjeff og barnelatter. Jeg stabbet omkring i rommene, men hadde en mindre verden å boltre meg i enn de voksne da adgangen til de skumlere rommene var blokkert av malerier i stort format, klemt på plass i døråpningene. Dit, men ikke lenger.

Spillelisten for 1954

Spillelisten på Spotify heter "1954 England NME Complete" og inneholder alle singlene som debuterte på TOP 20 i New Musical Express det året. En kolossal mengde hits, kronologisk plassert. Søk på "1954 England NME Complete" eller klikk på linken under. Vær klar over at jeg har jukset inn de to SUN-singlene Elvis ga ut dette året. De er plassert der i kronologien hvor de ville dukket opp om de var blitt hits i England. Det gir spillelisten en artig dimensjon.

Min mormor var fotograf, og hun etterlot seg flere kofferter stappfulle av bilder, ikke bare fra min, men også fra min mors og til og med fra sin egen barndom i Sandviken i Bergen. Billedmaterialet er stort og omfangsrikt, og jeg vet ikke navnet på halvparten av ansiktene som myser alvorlig mot kamera. Men jeg gjenkjenner absolutt meg selv når jeg opptrer i billedhaugen, og det gjør jeg ofte - i alle barnealdre og fasonger.

Familien: Hesten fikk jeg til jul. Jeg har den ennå. Jeg har også stolene og sofaen. Sistnevnte er egentlig oppgitt og lever i garasjen. Stolene er heller ikke mye i bruk lenger. Fra venstre: Bipan, mamma, Momo, krølltopp og onkel Jørgen. Min mormor (Momo) tok sikkert bildet med stativ og utløser. For søren, jeg har den puten også! (Foto: Sigrid Tholander)

Det som slår meg er hvor få bilder som finnes fra Skåne, og hvor mange som er tatt i Oslo. Hos mine besteforeldre, selvfølgelig, men også hos min mors elskelige tanter Dagny og Aslaug, som levde sammen livet ut som ugifte, men i et rollemønster som passet deres personligheter som hånd i hanske. Dagny varm, kjærlig, kjøkkenglad, myk og god, et vidunderlig vesen som strålte av sviskekompott (med fløte), omsorg og kvinnelighet. Aslaug, streng, knapp, sarkastisk og alltid opptatt med å løse kryssord eller legge kabal, maskulin på en munter, selvironisk måte, hun var egentlig like elskelig som sin søster, øynene avslørte henne.

Jeg tegnet et dødningehode med kulepenn bak på gyngestolen hennes. Den står i min stue nå. Hun oppdaget det aldri. Tror jeg, da.

Hos disse søstrene i Grefsenveien 21 C var jeg mye som barn. Allerede som bitteliten lot de meg kjøre heisen i bygningen på egen hånd. Den luktet tungt av innestengt luft, elektrisitet og maskinolje. Den hadde en vrien grind og skranglet fælt mens den gikk.

Nabolaget: Selvfølgelig er dette Grefsenveien, det kan alle se. Og tantene mine bor på den andre siden av gaten.

I bakgården var det noen som holdt høns. Husk, dette var 50-årene. Senmiddelalderen. Fra stuevinduet kunne jeg se ned i Grefsenveien hvor trikken kom klemtende, og rett på den andre siden av gaten, fasade etter fasade av lave boligblokker, til forveksling lik dem Johan Vestly tegnet i bøkene om Ole Aleksander Fillebom-bom-bom. Jeg tror høyhuset med melkebutikken lå litt lenger opp i gaten. Jeg er fortsatt sikker på at akkurat denne strekningen av Grefsenveien var Ole Aleksanders tumleplass. Jeg håpet å få et glimt av ham, og voktet gårdene på den andre siden av gaten med falkeblikk.

Helt til venstre: Her løp Ole Aleksander og vennene hans. Midten: Melkebutikken, helt sikkert. Til høyre: Inngangen til tantene mine. Det var bare å ta heisen opp.

Tantene hadde et skikkelig dypt badekar. Det beste jeg hadde sittet i noen gang. Det fylte de nesten helt opp med vann som var akkurat så varmt at man måtte bruke litt tid på å sette seg ned. Så kunne man gjerne bo der, så deilig var det. Vannet var klart og smakte emment, likevel måtte jeg smake. Og så ble det plutselig kaldere, og så måtte man opp.

Jul med oldemor: Oldemor og morfar Bipan julen 1954. Min mors hender er også med, ser jeg. (Foto: Sigrid Tholander)

I 1954 levde min oldemor ennå. Min mor elsket farmoren sin over alt på jord. Hun var stor, blid og vennlig - men skrøpelig til bens. Om natten når jeg overnattet hos Grefsen-tantene, kunne jeg ane siluetten av henne. Sengen hennes virket høyere enn de andre sengene, og hun lå støttet opp på puter. Jeg tror ikke hun sov så mye, for hun merket alltid hvis jeg våknet. Da hvisket det fra veggen: - Får du ikke sove, gutten min? Og så fortalte hun meg historier, med lav hviskende stemme, til jeg sovnet igjen.

En dag var hun borte.

Det jeg har skjønt av disse erindringene og det store tilfanget av fotografier, er at min mor nok følte seg fanget av livssituasjonen sin. Hun var bare 20 da hun ble gravid med meg, og 21 da jeg ble født. Alle hennes drømmer ble på en måte feid vekk med ansvaret for en liten gutt. Det var ikke så lett å få livslykke og plikter og kunstnerambisjoner og kjærlighet til å samhandle når man ingen penger eide og måtte ta til takke med å spise grus og kråker.

Følgelig brukte hun sine foreldre på Ljan og sine tanter på Grefsen som barnevakter. Hun trengte sårt til pusterom. Dessverre kompliserte avstandene alt. Man kunne ikke bare sette seg på toget til Oslo hver gang det buttet i mot. Dyrt var det også.

Plutselig husmor: Det er ikke så lett for bohemer plutselig å bli husmødre med ansvar for små snørrunger som alltid har lyst på is. Her min unge mor (22), nyklippet og tapper, i ferd med å oppgi karrieren som kunstmaler. For en stund. Peisen til mine besteforeldre er lett gjenkjennelig. (Foto: Sigrid Tholander)

Av og til kom mine besteforeldre på besøk i Skåne. Men ikke ofte. Det ser jeg av mangelen på bilder derfra. Dessuten sørget min mormor alltid for at Gösta tilfeldigvis havnet utenfor billedrammen. Og kom han med, sørget hun like nøye for at han ble uskarp ved å tilte kamera. Det finnes bare ett foto av min mor og Gösta fra bryllupet deres i Mosseveien 241. Det er påfallende uskarpt. De resterende bildene er kun av min mor. De er til gjengjeld knivskarpe og helt korrekt belyst. Jeg har to bilder med Gösta fra Skåne tatt i 1955. Begge er hoppende uskarpe,

Akk, slik kan man tenke bakover, og slik løp dagene, det året da Elvis Presley debuterte med "That's All Right".

Elvis: Elvis er meldt. Det var nå det begynte, og med denne innspillingen. Men det skulle gå et år og vel så det før verden våknet.

Dette skjedde i 1954:

1. januar – Første regulære kringkasting av fargefjernsyn i USA.

12. januar – Første sending av fjernsynsbilder fra Tryvann.

21. januar – USS «Nautilus», verdens første atomdrevne ubåt sjøsettes.

10. februar – President Dwight D. Eisenhower advarer mot amerikansk innblanding i Vietnam.

15. februar - Wenche Myhre holder sin aller første konsert sammen med faren; Kjell Myhre og broren; Reidar.

23. februar – Den første massevaksinasjonen mot polio begynner i Pittsburgh, Pennsylvania.

25. februar – Statskupp i Egypt. Gamal Abdel Nasser blir statsminister i Egypt.

28. februar – General Mohammed Naguib gjeninnsettes som president i Egypt etter 3 dager.

13. mars–7. mai – Slaget ved Dien Bien Phu: Det avgjørende slaget i den første indokinesiske krig ender med tap for Frankrike.

17. mars – 16 måneders verneplikt innføres i Norge.

19. mars – Den amerikanske regjeringen beordrer brenningen av alle Wilhelm Reichs bøker.

7. april – Den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower lanserer sin «dominoteori».

18. april – Gamal Abdel Nasser tar makten i Egypt.

3. mai – Asbjørn Sunde og Erling Nordby dømmes for landsforræderi for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

7. mai – Slaget ved Dien Bien Phu avsluttes, det avgjørende slaget i den første indokinesiske krig ender med tap for Frankrike.

10. mai – Bill Haley and his Comets' slipper «Rock Around the Clock»


17. mai – Raseskille i skolene forbys av USAs høyesterett.

27. juni – Verdens første atomkraftverk settes i drift i Obninsk i Russland.

31. mai – Solobservatoriet på Harestua åpnes.

1. juli –

Den nordiske passunionen ble etablert.

Fjernkontrollen blir oppfunnet.

5. juli – Elvis Presley spiller inn «That's All Right, Mama» og starter sin karriere

7. juli – WHBQ i Mephis, Tennessee blir den første radiokanalen til å sende en sang med Elvis.

21. juli – Våpenhvile for Indokina. Vietnam deles i Nord-Vietnam og Sør-Vietnam.

16. august – Kommunistpartiet forbys i USA.

23. oktober – Vest-Tyskland anerkjennes som suveren stat av 15 nasjoner og gis medlemskap i NATO.

23. desember – Første nyretransplantasjon mellom levende pasienter, av Joseph Murray og andre i Boston.

NOBELS FREDSPRIS

FNs høykommissær for flyktninger (men utdelt i 1955).

BØKER

Fluenes og ringenes herre er ikke én og samme person. Og Agnar Mykle kaster ikke så mye som en hyssing etter månen. Litteratur, altså …

William Golding – Lord of the Flies

Agnar Mykle – Lasso rundt fru Luna

Dylan Thomas – Under Milk Wood

J.R.R. Tolkien – The Lord of the Rings – bok 1, The Fellowship of the Ring

J.R.R. Tolkien – The Lord of the Rings – bok 2, The Two Towers.

SKØYTE-VM I SAPPORO 16.-17. JANUAR 1954

Storeslem for Sovjetunionen. Boris Sjilkov blir mester foran Oleg Gontsjarenko og Jevgenij Grisjin. Hjallis beste nordmann på 6. plass. Det var hans come-back etter hvileåret 1953. Det gikk bedre i EM med sølv, men Hjallis-dominansen i internasjonal skøytesport var over.

HOLMENKOLLEN 4. OG 6. MARS

Vinnere: Sixten Jernberg, Sverige (15 km), Martin Stokken, Norge (50 km) og Toini Mikkola, Finland (10 km kvinner).

Hopprennet og kombinert avlyst grunnet sterk vind.

NORSK FOTBALL

Fredrikstad blir seriemester i Hovedserien 1953-54 etter å ha slått Skeid 2-1 i seriefinalen.

Skeid blir Norgesmester (cupmester) i fotball etter å ha slått Fredrikstad 3-0 i finalen.

ENGELSK FOTBALL

Wolverhampton blir seriemester.

West Bromwich slår Preston 3-2 I FA cupfinalen.

Liverpool rykker ned, Everton rykker opp, verden er urettferdig, og George Harrison fyller 11 år.

VERDENSFOTBALL

Vest-Tyskland vinner verdensmesterskapet i fotball, de slår Ungarn i finalen med 3-2 i Bern.

Tyskerfotball: Det skulle mer enn to verdenskriger og en haug baklengsmål til for å knekke fotballnasjonen Tyskland. Her Vest-Tyskland.

Julen 1954: Tarzans julenummer gjelds, selv om jeg fortsatt var for liten til å skjønne noe av innholdet.

Forrige
Forrige

1974: LONDON, BRENNEVIN, POPSTJERNER OG SVIKET

Neste
Neste

1985 - Fyllikene på Orientekspressen (legendarisk)