1959 - MÅNERAKETTER, SATELLITTER OG fortsatt tysker-ELVIS
Det var året da jeg begynte på skolen. Flunkende ny skotskrutet ransel i rødt, plastbelagt, og med hemmelighetsfull "ny ransel"-lukt. Tror vi var første kull i Prinsdal skoles nye bygning. Mener at Roger, som gikk i klassen over meg, måtte ta 1. klasse i Prindals velhus.
Første klasse. Jeg var selvfølgelig hjelpeløst forelsket i lærerinnen, som vi bare fikk beholde dette første året. Jeg er nr. 4 fra høyre i bakerste rekke (regner ikke med frøken). Sjur, min nabo er nr. 5, og Kai, som også var nabo er nr. 6 i første rekke. Begge to er dessverre reist over elven.
Det luktet betong og maling-rent av nybygget som huset skolekjøkkenet og vårt klasserom - og verdens søteste frøken (som jeg ikke uventet forgudet fra første sekund).
Bessa var ganske enkelt gymsalen i den gamle hovedbygningen. Den ga meg ingen gleder. Brødskiver med leverpostei og nypesyltetøy, melk i blikkrus og strenge damer på patrulje mellom bordene. Jeg eide ikke matlyst og hadde vondt i maven. Hvorfor måtte man gå hjemmefra på tom mave og starte dagen slik?
Bessa: Bessa på Prinsdal skole, fotografert året før jeg begynte. Det var akkurat sånn det så ut. Og jeg fikk maveknip av å stå opp tidlig for å spise frokost på skolen. (Foto: Randulf Kure / Oslo Bymuseum)
Bessa levde heldigvis ikke lenge. Tror matpakken gjorde sin seierssikre entré med eseløre-gulost og servelat allerede i 2. klasse.
Litt barnslig må man kunne være, selv om man er blitt skolegutt i første klasse. Fantomet og Robin, den ikke fullt så berømte duoen. (Dette fotografiet og de seks følgende ble alle tatt av Sigrid Tholander)
Første skoledag i solskinn.
Stolt og engstelig. Første skoledag.
Første skolevinter, i skolegårdmarsj foran den flunkende nye bygningen. Jeg først, til høyre.
Første skolevinter i gymsalen. Veldig vanskelig å drive med ballspill da de bærende søylene var plassert midt på gulvet. Jeg marsjerer fortsatt i første rekke til høyre. Bukseseler er tingen.
Skoleveien sett fra krysset Nedre Prinsdals vei / Høydalsveien. Esso-stasjonen og bussgarasjene på høyre side, lillejordet på venstre.
Jeg kunne allerede lese. Mange av oss kunne det. Vi hadde lært det av Donald. Og Jukan. Sjekkhefte-tegneserien med blå trykk var jeg nesten besatt av i barneårene - etter at en bussjåfør ga meg et hefte en sommerdag i 1958. De var fortlest, særlig fordi Jukans assistenter, apen Zig og gorillaen Kar, snakket lite. Dessuten var heftene gjerrige på sider. 20 mot Præriebladets 36.
Arbeiderbladets forside på første skoledag. Og to utgaver av min favorittlektyre - nest etter Jukan.
At Elvis befant seg i Tyskland og avtjente verneplikt, sa meg ingen ting. Jeg var 7 år og helt fri for interesser for musikkidoler. Jeg fant meg i det som dukket opp i radioen når min mor skrudde på søkeren, men oppsøkte ikke noe selv. Bortsett fra sent på kveld. Jeg hadde overtatt en gammel radio med tung, elektrisk støvlukt og et grønt øye, som lyste lenge etter at jeg hadde slått av, så det var lett å bli knepet. Jeg oppsøkte ikke musikk, men rare lyder og gåtefulle stemmer som snakket uforståelige sprog, og noe som lød som fjern hvisking i støyregn - kanskje fra verdensrommet. Der oppe svevde satellittene og månerakettene.
Mellombølgen hadde mye å by på for gutter med fantasi.
Helt: Jeg var fullstendig opphengt i jungelhelter. Tarzan rulet, men kom bare en gang i året - til jul. Jukan, derimot, kom hver uke.
Og her, litt julestemning fra en som ikke vet bedre. Mosseveien suser forbi utenfor kjøkkenvinduet i 241, og jeg baker julekaker med mormor. Sirupssnipp-deigen ble ikke bare brukt til snipper (med mandel), Momo hadde nemlig mange former, hjerte, hane, nisse, stjerne, you name it. Deigen var ganske god rå også.
Spillelisten på Spotify heter "1959 England NME Complete" og inneholder alle singlene som debuterte på TOP 30 i New Musical Express det året. En kolossal mengde hits, kronologisk plassert. Inkluderer også et appendix med 9 låter fra VG-listen! Søk på "1959 England NME Complete" eller klikk på linken under.
LP’er som gjorde livet verdt å leve i 1959. Vi hadde ingen av dem. Og min mors sans for popmusikk var ganske gjennomsnittlig. Det var ingen skatter i musikkabinettet, for å si det slik. Med mindre du definerer “Come Prima” med Marino Marini som en bit av udødeligheten.
Rocken treffer Norge:
Artikkelen i Arbeiderbladet 24. august 1959.
Svakt benbruk på Roald, altså. Og flaskeregn. Eat your heart out, Jens Pikenes!
Også i 1959:
1. januar – 26. juli-bevegelsen og dens allierte styrter Fulgencio Batista på Cuba.
3. januar – Alaska blir USAs 49. stat.
7. januar – USA anerkjenner Cubas nye regjering med Fidel Castro i spissen.
31. januar – Den første amerikanske satellitten, Explorer 1, skytes opp.
14. februar: På Cuba utropes Fidel Castro til statsminister.
16. februar – Den Norske Opera holder sin første forestilling, i Folketeateret i Oslo.
17. februar – Den første værsatellitten, Vanguard 2, blir skutt opp for å måle fordelingen av skyer.
19. februar – Kypros blir selvstendig.
1. mars – 45 timers arbeidsuke innføres.
9. mars: Barbiedukken blir lagt ut for salg.
15. mars – Norge gjeninnfører sommertid for første gang siden andre verdenskrig.
17. mars: Opprør mot de kinesiske okkupantene i Tibet.
29. mars – Dalai Lama flykter fra Tibet til India.
29. mars: Den legendariske filmkomedien «Noen har det hett» har verdenspremiere.
31. mars – Den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso, krysser grensen til India og får innvilget politisk asyl.
29. juni: Atomreaktoren i Halden, verdens første kokende tungtvannsreaktor settes i drift.
31. juli – Opprør i Laos.
21. august – Hawaii blir USAs 50. stat.
12. september: Den sovjetrussiske romsonden Luna 2 krasjlander på Månens overflate, like øst for Mare Serenitatis. Dette var den første «landingen» av et menneskeskapt romfartøy på et annet himmellegeme.
27. september – I Japan omkommer om lag 5000 i en tyfon.
30. september: Norges første kvinnelige politikonstabler kommer i tjeneste.
4. oktober – Sovjetunionen skyter opp månesonden Luna 3.
6. oktober – Luna 3 tar de første fotografiene av månens bakside.
Oktober: John, Paul og George stiller til audition for «Mr. Star-Maker» under navnet Johnny & the Moondogs.
18. november – «Ben-Hur» har premiére i New York.
1. desember – I Washington, D.C., USA undertegner 12 stater Antarktistraktaten om fredelig utnyttelse av Antarktis.
31. desember – Militærkupp i Laos.
Nobels fredspris
Philip Noel-Baker
SKØYTE-VM PÅ BISLETT 14. – 15. FEBRUAR 1959
Dobbelt finsk i skøyte-VM på Bislett. Juhani Järvinen vinner foran Toivo Salonen. Kupper’n på 4. plass etter å ha vunnet 10 000.
HOLMENKOLLRENNET 5.-8. MARS 1959
Vinnere: Kalevi Oikarainen, Finland (15 km), Sverre Stensheim, Norge (50 km), Sverre Stenersen, Norge (kombinert), Arne Hoel, Norge (hopprennet) og Jedokija Smirnova, Sovjet (10 km, kvinner).
Arne Hoel kliner til. Her i Hannibalbakken i Kongsberg. (Foto: Norsk Bergverksmuseum)
NORSK FOTBALL
Viking ble norgesmestre etter å ha slått Sandefjord 2-1 i cupfinalen.
Lillestrøm vinner hovedserien 1958/59 etter å ha slått Fredrikstad 4-1 i omkampen.
ENGELSK FOTBALL
Wolverhampton Wanderers vinner serien, Aston Villa og Portsmouth rykker ned.
Liverpool ender på 4. plass i 2. divisjon.
Nottingham Forest vant FA-cupen etter å ha slått Luton 2-1.
Julen 1959: Heller ikke denne julen fikk jeg Tarzan i strømpen. Men som jeg begjærte forsiden der bladet hang i vinduet til kiosken rett overfor Velhuset, og jeg maste til jeg endelig fikk det. O himmel! O lykke! Fra da av var det Tarzan hver eneste jul til og med 1973.